Wyniki oceny laboratoryjnej i klinicznej bolusa mineralno-witaminowego
Raport z oceny laboratoryjnej i klinicznej
bolusa mineralno-witaminowego dla krów
produkowanym przez firmę J farm w Ostrołęce, ul. Magazynowa 1 A
Narastający w szybkim tempie postęp który obejmuje warunki hodowlane, żywieniowe oraz utrzymanie krów staje się przyczyną ważnego wzrostu wydajności mlecznej. Jednak niesie to za sobą wysokie ryzyko wystąpienia zaburzeń metabolicznych. Poród i początek laktacji jak również cały okres przejściowy to ogromny czynnik prowadzący do istotnego niedoboru składników szczególnie mineralnych. W okresie tym przewód pokarmowy krów wysokowydajnych, nie jest dostatecznie przystosowany do trawienia dużej ilości paszy, zaspokajającej potrzeby krowy, związane z laktacją. Dodatki mineralne pozwalają stabilizować przemiany w żwaczu i w wątrobie i zwiększać przyjmowanie pasz. Dzięki temu w okresie przejściowym utrzymuje się sprawniejsza kondycja zwierząt jak również wydajność. Obniżenie ilości pobieranej paszy przed porodem oraz jednoczesny wzrost zapotrzebowania, szczególnie na energię, w początkowym okresie laktacji, prowadzi najczęściej do nasilenia lipolizy wyrażonej zwiększonym spalaniem tłuszczu zapasowego.
W okresie przejściowym istotnym zaburzeniom ulegają funkcje rozrodcze krów, oraz ilość i jakość produkowanego mleka. Dlatego prawidłowo dobrane dodatki paszowe w tym mineralne zapobiegają takim problemom i sprzyjają przeżuwaczom do podwyższonej wydajności i poprawy jakości mleka.
Zastosowanie dodatków paszowych w żywieniu bydła jest regulowane przez Polskie prawo paszowe opracowane na podstawie dyrektyw Unii Europejskiej. Istotne jest aby dodatki paszowe w tym mineralno-witaminowe nie oddziaływały negatywnie na naturalne środowisko zwierząt. Wszystkie składniki są niezbędne do życia i prawidłowego rozwoju zwierzęcia, jak również wprowadzone do dawki pokarmowej znacząco poprawiają ich wykorzystanie. składników pokarmowych. Poprawiają także zdrowotność zwierząt przyczyniając się do poprawy sprawności układu odpornościowego. Poprawie ulega także potencjał genetyczny zwierząt.
Stosując paszowe dodatki mineralne należy pamiętać że szereg składników charakteryzuje się antagonistycznym wpływem wzajemnym. Nadmiar lub niedobór jednych z nich może obniżyć efekty działania drugich. Dlatego też przy stosowaniu dodatków witaminowo-mineralnych należy przede uwzględnić stan zdrowia krów szczególnie w okresie przejściowym, rodzaj dawki pokarmowej, jakość i ilość wytwarzanego mleka oraz monitorowanie stanu zdrowia krów w stadzie.
Miedź, cynk i mangan
Występujące trudności w badaniach nad bilansem mineralnym skłoniły badaczy do opracowania modeli matematycznych wykorzystywanych między innymi w metaloproteomice. Obliczono, że zapotrzebowanie bydła na miedź wynosi około 10 mg /kg suchej masy paszy. Natomiast nadmiar mikroelementu może być toksyczny, ponieważ prowadzi do obniżenia utleniania cząsteczek enzymów, lipidów i kwasów nukleinowych. Stężenie toksyczne miedzi w paszy jest zróznicowane i wynosi około 30 mg/kg suchej masy. Miedź po przyjęciu do organizmu ulega częściowemu wchłanianiu przy udziale mikroflory już w przedżołądkach, a następnie w żołądku i jelicie cienkim, gdzie jony tego pierwiastka są wiązane przez niskocząsteczkowe białka o wysokiej zawartości reszt cysteinowych i metalotioneiny. Wchłanianie jest regulowane między innymi przez aminokwasy, kwas askorbinowy, jony kadmu, cynku, selenu i żelaza. Z przewodu pokarmowego jony miedzi są transportowane do wątroby. Tam w kompleksie z białkami na drodze egzocytozy, dzięki aktywności ATP-azy transportującej, miedź jest wydalana do żółci. Ponadto niewielka ilość pierwiastka jest wydalana z organizmu z moczem. Jednak ilość ta wzrasta w stanach chorobowych i pochodzi głównie z kompleksu miedzi z histydyną. Miedź odgrywa niezwykle ważną rolę w procesie utleniania zarówno u ludzi jak i zwierząt, w regulacji ekspresji genów, transporcie jonów żelaza, metaboliźmie glukozy i cholesterolu i w wielu innych. Mikroelement znajdujący się w 96% we krwi jest związany z ceruloplazminą, będącą głównym białkiem płynów poza- komórkowych. W gospodarce pierwiastka ważną rolę odgrywa wątroba, która wychwytuje z osocza miedź związaną z albuminami w postaci hepatokupreiny. Z niej jest syntetyzowana ceruloplazmina i uwalniana do osocza. Ceruloplazmina jako białko wiążące miedź chroni organizm przed negatywnymi skutkami aktywnych form tlenu. Pierwiastek przyczynia się także do enzymatycznej ochrony antyoksydacyjnej ustroju występując w formie dysmutazy miedziowo-cynkowej. Znajdując się w kompleksie z białkami mikroelement pozostaje w surowicy lub kumuluje się w erytrocytach. W Polsce jest około 41% użytków rolnych o niskiej koncentracji miedzi. Dlatego uzupełnianie niedoborów tego mikroelementu między innymi przy pomocy paszowych dodatków mineralnych jest uzasadnione. Paszę stosowaną w żywieniu krów cechuje na ogół niska zawartość miedzi, cynku, mangan, kobalu, jodu i selenu, Wzbogacenie jej wyżej wymienionymi dodatkami mineralnymi w formie bolusów powoduje zmiany stężenia tych składników mineralnych zarówno w wątrobie jak i w innych tkankach oraz w płynach ustrojowych. Z przeprowadzonych dotychczas badań wynika, że zawartość miedzi jak i innych składników mineralnych w wątrobie bydła zależy od jej stężenia w paszy, natomiast cynk, molibden i siarka , mangan, kobalu, jodu i selenu mogę tę zależność modyfikować. Podwyższenie stężenia tych pierwiastków w paszy pociąga za sobą zmianę zawartości Cu w narządach wewnętrznych lecz wielkość tych zmian zależy od wzajemnych proporcji oraz rodzaju narządu lub płynu ustrojowego.
Część miedzi przyjętej w formie siarczanów ulega w żwaczu redukcji do siarczków, które mogą ulec następnie desulfuracji. Molibden może potęgować lub osłabiać objawy niedoboru Cu u przeżuwaczy. Oddziaływanie to zależy zarówno od zasobności organizmu w Cu jak i od stężenia siarczanów w paszy. Z tego powodu wprowadzono następujący wzór na obliczanie przyswajalności Cu, uwzględniając stężenie Mo i S [A Cu= 6,8 – 1,22 Mo – 1,04 S + 0,016 Mo X S ] gdzie A Cu = przyswajalność Cu w %, Mo, S = stężenie molibdenu i siarki siarczanowej w paszy w g/kg s.m.. Na uwagę zasługuje fakt, że w miarę wzrostu stosunku Mo do miedzi w paszy, pobieranie przez zwierzęta siarki siarczanowej wpływa korzystnie zarówno na przyswajalność Cu jak i Mo. Jednak przy wysokim stężeniu S reabsorpcja Mo może być zahamowana, w wyniku czego dochodzi do usuwania z organizmu Mo. Jednak jest to skuteczne zwłaszcza wówczas, gdy zwierzęta są karmione dużą ilością siarczanów. Zwiększona podaż Mo powoduje obniżenie ilości S dostającej się do wnętrza komórek bakteryjnych co w efekcie obniża ilość siarczanów zredukowanych do siarczków. Powoduje to wzrost ilości przyswajalnych dla bydła form miedzi. Wymienione interakcje można wytłumaczyć istnieniem współzawodnictwa tych pierwiastków o miejsce w nośniku błonowym mikroorganizmu żwacza. Wiadomo także, że zarówno S jak i Mo wymagają tego samego nośnika zarówno do transportu przez nabłonek jelit jak i kanaliki nefronu. Suplementacja cynkiem paszy może spowodować także ochronę organizmu przed nadmiarem miedzi, poprzez zmniejszenie jej zawartości w wątrobie. Obniżenie stężenia miedzi w wątrobie jest następstwem zmian w metabolizmie Cu, co może doprowadzić do niedoboru tego składnika mineralnego jednak przy stężeniu wynoszącym około 200 mg Zn/kg s.m. paszy lub wyższym. Niedobór Zn w paszy może natomiast prowadzić do zwiększonego zapotrzebowania na miedź. Ważną rolę mogą pełnić w procesie transportu, metalotioneiny co może mieć związek z gatunkową i
osobniczą opornością na niedobór lub nadmiar Cu. Niemniej jednak pełne poznanie mechanizmów od których zależy stężenie miedzi w wątrobie i w płynach ustrojowych nie jest do końca poznane i wymaga dalszych badań. Powyższe rozważania rzucają pewne światło przyczyniające się do prób wyjaśnienia zmian stężenia Cu w wątrobie i we krwi pod wpływem wyżej wymienionych dodatków. Istotne są także interakcje między mikroelementem a takimi czynnikami egzo- i endogennymi jak: aminokwasy, włókno, cytryniany, fosforany, fityniany, kwas askorbinowy, S, Zn, Mo, J, Se, Fe, Cd, Hg, Ag, Co metalotioneiny, adrenalina, glukagon, hormony sterydowe, dysmutaza ponadtlenkowa, oksydaza lizylowa, ceruloplazmina i wieloma innymi.
Mangan jest jednym z najmniej toksycznych mikroelementów. Mangan występuje w organizmie zwierzęcym w małych ilościach, głównie w wątrobie. Stwierdzono jego oddziaływanie na prawidłowy przebieg funkcji rozrodczych i na rozwój kości. Jego brak powoduje występowanie cichej rui i zmniejszenie wskaźnika zapładnialności. Niedobór manganu powoduje opóźnienia w rozwoju fizycznym, powstawanie wad kośćca, zmniejszenie płodności i prawdopodobnie padaczkę. Duże spożycie wapnia i fosforu hamuje wchłanianie manganu, podobnie jak kwas fitynowy zawarty w otrębach i fasoli. Najwięcej manganu zawierają pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, zielone warzywa, groszek, buraki.
Kobalt i Jod
Udowodniono, że zarówno gleby jak i rośliny z terenów gdzie chorowały zwierzęta charakteryzowały się niską zawartością kobaltu. Niektórzy badacze uważają, że najwłaściwszą nazwą na chorobę powstającą z powodu niedobory jodu byłby uwiąd enzootyczny ( enzootic marasmus). Na świecie szczególną kategorię terenów gdzie w warunkach naturalnych mogą wystąpić niedobory kobaltu stanowią łąki torfowe. W Polsce pomimo dostatecznej na ogół zawartości kobaltu w większości regionów, szczególnie niedoborowe w kobalt są pasze pochodzące z doliny Noteci, Biebrzy, Narwi i okolic kanału Wieprz – Krzna oraz z ubogich, piaszczystych gleb kurpiowszczyzny. Objawy kliniczne niedoboru kobaltu u bydła mogą pojawiać się wówczas gdy pasza podawana przez dłuższy okres czasu zawiera poniżej 0,07 mg/kg s.m. Chorują na ogół zwierzęta przebywające na terenach torfowych lub kobaltu w glebie
Średnia zawartość kobaltu w glebach USA wynosi 7,2 mg/kg. Natomiast zawartość niższa od 3 mg/kg uważana jest za niedoborową (Petersen, 2000). Kobalt nie jest jednak podatny na dużą migrację wodną z uwagi na wiązanie głównie z wodorotlenkami manganu i żelaza. Natomiast w glebie, poprzez wiązanie z substancjami organicznymi i tworzenie chelatów zwiększać się może mobilność tego biopierwiastka, co ułatwia przyswajanie przez rośliny. Jednak bardziej przyswajalny przez rośliny jest kobalt w glebie o podwyższonym pH.
Stężenie kobaltu w roślinności użytków zielonych jest na ogół proporcjonalne do stężenia w glebie. Jednak postępujące zakwaszenie gleb, stanowiące często wynik zaprzestania ich wapnowania, powoduje obniżoną przyswajalność mikroelementów przez rośliny wykorzystywane w żywieniu zwierząt, a co za tym idzie niższe stężenie biopierwiastków w paszy. Powszechnie uważa się, że pasze pochodzenia roślinnego nie zawierają zbyt dużo kobaltu. Rośliny motylkowe zawierają nieco więcej tego pierwiastka niż trawy. Zawartość kobaltu w trawie polskiej wynosi od 0,01 do 0,24 mg/kg s.m. (średnio 0,08 mg/kg s.m.), natomiast w koniczynie od 0,05 do 0,26 mg/kg s.m., (średnio 0,10 mg/kg s.m.). Zaobserwowano, że woda pitna zawiera od 0,1 do 10 µg/dm³ kobaltu.
Zapotrzebowanie przeżuwaczy na kobalt jest niewielkie. Natomiast stosunkowo znaczne ilości tego biopierwiastka należy dostarczać wraz z paszą, z tego powodu, że zapotrzebowanie mikroorganizmów żwacza jest znacznie wyższe niż makroorganizmu. Przeżuwacze są wyjątkowo wrażliwe na niedobór tego mikroelementu. Brak kobaltu w diecie, szczególnie podczas wypasu pastwiskowego, najbardziej odczuwają jagnięta i owce dorosłe, a następnie kozy oraz cielęta i bydło dorosłe. Minimalne zapotrzebowanie przeżuwaczy na kobalt wynosi 0,07 mg/ kg s. m. paszy . Jednak w okresie wypasu pastwiskowego może ono wynosić nawet 0,11 mg / kg s. m. Najnowsze źródła podają, że całkowita ilość kobaltu w diecie przeżuwaczy powinna wynosić od 0,1 do 0,2 mg/kg s. m. przyjętej paszy. Za najwyższe stężenie tolerowane przez przeżuwacze uważa się 10 mg kobaltu /kg s. m. paszy.Należy podkreślić, że wyższe jest zapotrzebowanie na kobalt bakterii i pierwotniaków żwacza, zaś mniejsze makroorganizmu.
Tab.1. Zapotrzebowanie mikroorganizmów żwacza oraz makroorganizmu na miedź, cynk, kobalt, selen i jod oraz inne biopierwiastki uczestniczące w interakcji (ppm).
Biopierwiastek | Mikroorganizmy żwacza | Przeżuwacze | ||
Zapotrzebowanie | Stężenietoksyczne | Zapotrzebowanie | Stężenietoksyczne | |
Kobalt | 1,0-3,0 | 7,0 | 0,05-1,0 | Pow. 50,0 |
Miedź | 0,1 | 1,0 | 5,0-10,0 | 100,0 |
Molibden | 10-200 | Pow. 500,0 | 0,01-1,0 | 5,0-10,0 |
Cynk | 3,0-10,0 | 20,0 | 25,0-40,0 | Pow.100,00 |
Mangan | 5,0-30,0 | 100,0 | 20,0 | 20,0-900,0 |
Żelazo | 2,0-5,0 | 100,0 | 35,0 | 500,0 |
Jod | 20,0 | Pow.100,0 | 0,2 | 25,0 |
Selen | 0,1 | 7,0 | 0,08-0,15 | 8,0-10,0 |
Nikiel | 0,1 | 0,5 | 1,0 | Pow.100,0 |
Słabsze wchłanianie kobaltu przez nabłonek przewodu pokarmowego przeżuwaczy w porównaniu ze zwierzętami monogastrycznymi wynika prawdopodobnie z tego, że duże ilości tego mikroelementu zużywają pierwotniaki i bakterie przedżołądków, natomiast w miarę obniżania się jego stężenia w treści przewodu pokarmowego, wchłanianie również obniża się. Trudności we wchłanianiu kobaltu mogą wystąpić w przypadku długiego okresu leczenia zwierząt chemioterapeutykami.
Po wchłonięciu z przewodu pokarmowego ( głównie ze żwacza, czepca, jelita cienkiego) kobalt jest transportowany do wszystkich tkanek oraz płynów ustrojowych. Ważną rolę w transporcie kobaltu odgrywa między innymi transferyna.Natomiastkompleksy Co(II) posiadają stereoselektywne właściwości utleniania albumin surowicy bydła.
Selen
Selen jest pierwiastkiem chemicznym, który ze względu na pełnione funkcje w organiźmie uważany jest za pierwiastek o dwóch twarzach, z jednej strony jest niezbędny w funkcjonowaniu organizmów. Z drugiej strony jego nadmiar prowadzi do szybkich zatruć ponieważ zapotrzebowania na ten pierwiastek mieści się w wąskich granicach między niedoborem a toksycznością. Niedobór selenu u bydła powoduje słaby rozwój, wzrost i niepłodność. W Polsce występuje niedostateczne pokrycie zapotrzebowania na selen u bydła wynikające z jego niskiej zawartości w paszach, na znacznych obszarach. Niedobór selenu powoduje wychudzenie, sztywność mięśni, oraz zmiany w tworzywie racicznym. W hodowli krów nadmiar selenu występuje rzadko. W ciągu ostatnich lat wykazano jednoznacznie, że selen jest niezbędnym składnikiem pokarmowym. Jego niedobór przyczynia się do powstawania tzw. choroby białych mięśni, choroby zwyrodnieniowej mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych. Udowodniono, że selen jest składnikiem około 100 selenobiałek, dla 30-tu z nich określono funkcje biologiczne dla 15-tu matryc kwasu dezoksyrybonukleinowego. Selenobiałka w warunkach fizjologicznych występują w zjonizowanej formie jako wysoko aktywne, biologiczne katalizatory. Niektóre pełnią rolę w homeostatycznym systemie kontrolującym na poziomie komórkowym, stężenie hormonów tarczycy. SeP bierze udział w transporcie selenu natomiast SeW uczestniczy procesach antyoksydacyjnych w mięśniach oraz prawdopodobnie w regulacji metabolizmu wapnia. Selen w związkach biologicznie aktywnych występuje na wielu stopniach utlenienia (-2, +4, +6). W układach metabolicznych komórek roślinnych i zwierzęcych stanowi składnik aminokwasów budujących białka, głównie selenometioniny i selenocysteiny, zastępując w tych związkach atomy siarki. wykazano, że selen wchodzi w skład białek, które uczestniczą w procesach antyoksydacyjnych, endokrynologicznych, immunologicznych, a także w regulacji procesów zapalnych.
Niedobór pierwiastka wywołuje u zwierząt stany chorobowe o przebiegu klinicznym i często jest przyczyną chorób o przebiegu subklinicznym. Zarówno przebieg kliniczny jak i subkliniczny prowadzą do zahamowania rozwoju i obniżenia produkcji mleka.
Aby ocenić stopień zagrożenia niedoborem selenu, należy określić status selenowy. Mówi on o stężeniu selenu w określonych tkankach, organach lub płynach ustrojowych. Aktualny stan oceny statusu selenowego u bydła można ocenić na podstawie stężeniaselenu w surowicy, osoczu lub pełnej krwi, a także ocena aktywności peroksydazy w erytrocytach.
Dobrym źródłem selenu w żywieniu bydła stanowią pasze roślinne, Selen w nich zawarty jest wysoko-przyswajalny, jednak jego zawartość jest zmienna, zależy od zasobności w glebie na której uprawiano rośliny a także gatunku roślin. Stwierdzono, że ze względu na niską zawartość w glebie, rośliny uprawiane w Polsce charakteryzuje niska zawartość selenu.
Stosownie do zaleceń amerykański norm żywienia bydła, bezpieczny status selenowy u bydła mlecznego zapewnia zawartość selenu w paszy 0,3 mg x kg-1 suchej masy. W Unii Europejskiej dopuszcza się wyższą zawartość selenu - 0,568 mg × kg-1 . W celu pokrycia zapotrzebowania krów, wprowadzane są dodatki selenu takie jak selenian sodu i oraz seleninu sodu jak również otoczkowana forma soli sodowych selenu. Obecnie trwają pracę nad wykorzystaniem soli selenu w postaci nano-cząsteczek z uwagi na wysoką przyswajalność selenu takiej formy. Organiczne związki selenu stanowi seleno-metionina która wprowadza selen w miejsce siarki w metioninie i cystynie.
Zasadniczym miejscem wchłaniania selenu jest jelito cienkie. Seleno-aminokwasy wchłaniane są w dwunastnicy a selenity i seleniany w jelicie grubym. U przeżuwaczy wchłanianie w jelicie cienki odbywa się po uprzednich przemianch selenu w żwaczu. Obecnie wiemy ze około 15% selenu podanego w formie niechronionych soli sodowych zaś organicznych około 60% zostaje włączonych w przemiany metaboliczne u bydła. Przyswajalność selenu u przeżuwaczy jest t uwarunkowane także wieloma czynnikami i współzależnościami wielokierunkowymi. Do klinicznych efektów suplementacji selenowej zaliczamy zmniejszenie liczby komórek somatycznych w mleku, zmniejszenie liczby zachorowań na mastitis oraz obniżenie liczby zatrzymania łożysk oraz poprawa odporności.
Witamina A, D3 i E
Witamina A zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Większość składników musi zostać dostarczona do organizmu wraz z paszą, jednak część może być syntetyzowana przez organizm. Witamina wchłaniana jest w jelicie cienkim. Jednak może być syntetyzowana przez organizm krów ze składników, które muszą zostać dostarczone wraz z pokarmem. W paszach pochodzenia roślinnego przeznaczonych dla przeżuwaczy, witamina A występuje w formie prowitamin - głównie karotenoidów: α, β i γ. Najważniejszym jest β-karoten. Do produkcji witaminy A wewnątrz organizmu, bydło pobiera β-karoten z paszy, który następnie w organizmie przekształcany jest w witaminę A. Pewna ilość beta karotenu, który nie został przekształcony w witaminę, z krwią trafia do gruczołu mlekowego oraz do mleka. Wówczas mleko przybiera kremowo-żółtą barwę. Nadmiar magazynowany jest w wątrobie i stanowi rezerwę dla organizmu. Jednym z lepszych źródłem β-karotenu dla bydła są zielonki. Młoda trawa pastwiskowa może zawierać niekiedy ponad 300 mg β-karotenu w 1 kg suchej masy. Procesy konserwacyjne zielonek przyczyniają się do utraty β-karotenu. Również zielonki poddane działaniu promieni słonecznych tracą pewne ilości karotenów. Pasze treściwe, stanowiące ważny element żywienia bydła zawierają jedynie śladowe ilości β-karotenu (oprócz ziarna kukurydzy) Najlepszym źródłem beta karotenu jest susz z lucerny, marchew i dynia pastewna. Witamina A nie występuje w otrębach, słomie czy ziemniakach. Zapotrzebowanie krów mlecznych na witaminę A zależy od stanu produkcyjnego. Krowy zasuszone potrzebują 4000 j.m./kg s.m. dawki, a krowy podczas laktacji więcej. W przeliczeniu na miligramy β-karotenu, krowy zasuszone powinny otrzymywać w dawce pokarmowej około 100-200 mg/dzień/szt., a krowy produkujące powyżej 20 kg mleka około 400 mg/dzień/szt. W piśmiennictwie występują duże rozbieżności w ocenie zapotrzebowania.
Witamina D3 zwana cholekalcyferolem. Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach i najbardziej znacząca z grupy witamin D. Witamina D3 ma także właściwości antyoksydacyjne. W większych stężeniach chroni mitochondria przed stresem oksydacyjnym powodowanym przez wolne rodniki. Bierze udział w regulacji działania układu odpornościowego, homeostazy metabolicznej, układu sercowo- naczyniowego, działania mięśni, mózgu, cyklu komórkowego. Hamuje procesy zapalne. Witaminy D3 w diecie nie ma zbyt wiele. Teoretycznie powinniśmy bez problemu syntetyzować w skórze odpowiednią dawkę. Niestety, synteza zachodzi wyłącznie pod wpływem słońca. Witamina D3 wraz z hormonami (parathormonem i kalcytoniną) uczestniczy w istotnym stopniu w regulacji przemiany wapnia i fosforu. Jest odpowiedzialna za wchłanianie obu tych substancji z jelit oraz magazynowanie ich w organizmie, przede wszystkim w układzie kostnym. Jest także odpowiedzialna za zwrotną resorpcję zachodzącą w nerce. Witamina D3 jest zatem bardzo ważna dla budowy i utrzymywania kości , mięśni, stawów, zębów, a także tkanek- łącznej i oporowej. Witamina D3 odgrywa ważną, modulującą rolę w układzie odpornościowym. Witamina D3 ma właściwości antyoksydacyjne i chroni zwłaszcza mitochondria przed stresem wywoływanym przez wolne rodniki. Witamina D3 wspiera funkcjonowanie układu sercowo- naczyniowego. Dzięki pozytywnemu wpływowi metabolizmu wapnia w komórkach naczyń krwionośnych wzmacniana jest sprężystość ścian naczyniowych. Oprócz tego witamina D3 może pozytywnie wpływać na hormony regulujące pracę naczyń. Witamina D3 jest ważna dla właściwego utrzymywania mięśni – dzięki temu, że wspomaga transport wapnia do komórek mięśniowych i uczestniczy w regeneracji białek, które są ważne dla siły mięśni.Witamina D3 uczestniczy w regeneracji komórek przez to, że steruje podziałem komórkowym i procesem wzrostu komórek.Witamina D3 jest ważna dla rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego, ponieważ między innymi zwiększa prędkość przewodzenia impulsów nerwowych.
Witamina E posiada działanie antyoksydacyjne oraz stabilizujące podatnych na utlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowe oraz witamin, karotenoidów oraz innych związków pośrednich. Blokuje ona reakcje utleniania nienasyconych kwasów tłuszczowych w tkankach zwierzęcych, przez co między innymi ochrania fosfolipidy błony komórkowej przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witamina E obniża podwyższony poziom lipidów w surowicy krwi. Aktywując układy enzymatyczne oddychania tkankowego, uczestniczy w procesach detoksykacji, chroni komórki przed stłuszczeniem, podtrzymuje czynność tkanki mięśniowej, ułatwia przyswajanie tlenu przez erytrocyty. Reguluje rozwój i funkcje gruczołów płciowych, odpowiedzialna jest za ochronę ciąży. Witamina E pobudza ponadto produkcję substancji przeciwzakrzepowych, zmniejszając ryzyko rozwoju schorzeń naczyń krwionośnych. Witamina E ponadto warunkuje prawidłową przemianę w mięśniach i wątrobie, steruje przemianą kreatynową i jest odpowiedzialna za tworzenie się przeciwciał. Zapobiega zwyrodnieniom wątroby oraz degeneracji mięśni, współdziałając z witaminą C. Zwiększa odporność zwierząt na stres cieplny. W usuwaniu wolnych rodników z błon komórkowych współdziała z selenem poprzez stymulację enzymu peroksydazy glutationu. Enzym ten zawiera w swoim składzie selen i niszczy nadtlenki. Wraz z selenem witamina E zapobiega reakcjom wolnorodnikowym i je przerywa. Obydwa składniki wzajemnie się uzupełniają i działają synergicznie w reakcjach niszczących nadtlenki lipidowe.
Dodatek witaminy E do dawki pokarmowej zwiększa koncentrację α-tokoferolu w surowicy krwi oraz w tkankach. Przyjmuje się, że ok. 1/3 spożytej witaminy E, która jest wchłaniana w przewodzie pokarmowym zwierzęcia jest kumulowana w różnych tkankach. Największe zapasy tej witaminy znajdują się w nadnerczach oraz w tłuszczu tkanek zapasowych.
Ilość witaminy E zgromadzonej w tkankach jest determinowana jej zawartością w paszy. Na przebieg procesu przechodzenia witaminy E z pasz do mięśni wywiera wpływ poziom w dawce pokarmowej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które inaktywują witaminę E powodując jej utlenianie. Tempo przechodzenia witaminy E do tkanek, w tym mięśniowej, jest stosunkowo wolne. Stwierdzono, że od momentu pobrania witaminy z paszą, do pojawienia się jej w strukturach błon komórkowych musi upłynąć od 6 do 8 tygodni. Z tych względów podawanie witaminy E zwierzętom otrzymującym w dawkach pokarmowych zwiększone ilości tłuszczów, szczególnie olejów roślinnych, należy zaplanować na okres co najmniej 30-42 dni przed ubojem. W tym okresie ilość pochodzącej z surowicy krwi, a zmagazynowanej w błonach komórkowych tkanki mięsnej, witaminy E osiągnie optymalną zawartość.
Cel badań
Celem badań jest: Ocena kliniczna i laboratoryjna bolusa mineralno- witaminowego dla bydła firmy Jfarm ul Magazynowa 1A, 07-417 Ostrołęka. Praca badawcza ma na celu ocenę łącznego wpływu zawartych w dwóch bolusach (o wadze 110 g i 150 g) składników takich jak: miedź, cynk, mangan, kobalt, jod, selen, witamina A, witamina D3 i witamina E na:
a) ich statystycznie istotne najwyższe podwyższenie stężenia we krwi krów,
a)średnią aktywność aminotransferazy asparaginowej, aminotransferazy alaninowej,fosfatazy zasadowej oraz stężenie albumin, mocznika i kreatyniny we krwi krów,
c)średnią aktywność gammaglutamylotransferazy, kinazy kreatynowej oraz zawartość kwasu moczowego, białka całkowitego, glukozy i cholesterolu we krwi krów,
d) średnią zawartość triglicerydów, lipoprotein wysokiej gęstości oraz stężenia magnezu i fosforu we krwi krów,
e)średnią liczbę białych krwinek, bezwzględną liczba limfocytów, bezwzględną liczba monocytów, bezwzględną liczba granulocytów, odsetek limfocytów w ogólnej liczbie krwinek białych i odsetek monocytów w ogólnej liczbie krwinek białych,
f)średni odsetek granulocytów w ogólnej liczbie krwinek białych, średnią liczbę czerwonych krwinek, średnią zawartość hemoglobiny, średni hematokryt, średnią objętość krwinki czerwonej i średnią masa hemoglobiny w erytrocytach krów,
g)średnie stężenie hemoglobiny w erytrocytach oraz liczbę płytek we krwi krów,
h) ocenę kondycji krów oraz wybranych wskaźników rozrodu oraz jakości mleka.
Opis bolusa
Bolus stanowi mineralną, mieszankę paszową uzupełniającą dla krów wysokowydajnych w okresie okołoporodowym i został wyprodukowany zgodnie z normą ISO 22000-2005. Bolusy dostarczone do badan są koloru brązowo-szarego o średnicy 30 mm, długości 95 mm, w części przedniej zaokrąglonej, tylnej płaskiej, o lekkim przyjemnym swoistym zapachu paszowym. Bolusy zostały starannie i estetycznie opakowany w styropianowe pudełko po 8 sztuk. Bolusy są o wadze 110 g i 150 g,
Skład bolusa o wadze 110 g: miedż-6162mg, cynk-19344mg mg, mangan-15912mg mg, kobalt- 390mg mg, jod- 1 966 mg, selen- 169,2mg, witamina A- 2340,000 j.m., witamina D3- 351.000 j.m., witamina E- 2340 mg.
Skład bolusa o wadze 150 g: miedż-8402 mg, cynk-26378 mg, mangan-21698 mg, kobalt- 531,8 mg, jod- 1 340 mg, selen- 230 mg, witamina A- 3190.000 j.m., witamina D3- 478.000j.m., witamina E (octan tokoferolu)- 3190 mg.
Wraz z bolusami dostarczono dozowniki, dzięki którym z łatwością podawano bolusy do gardła. Bolusy bez przeszkód zostały połykane przez krowy.
Bolus składa się z: takich jak: miedź, cynk, mangan, kobalt, jod, selen, witamina A, witamina D3 i witamina E.
Okres przydatności bolusa od dnia produkcji wynosi 20 m-cy. Bolus może być stosowany na początku okresu zasuszania aplikatorem do gardła, w ilości 1 lub 2 bolusy, jałówkom cielnym - 6-8 tygodni przed wycieleniem- 1 lub 2 bolusy, młodzieży- 1 bolus. Bolus należy przechowywać w zamkniętym w opakowaniu, w miejscu suchym. W badaniach wykorzystano bolusy o nr ref. partii 15052014.
Materiał i metody
Badania wykonane zostały w wybranych terminach na wybranych z grupy 24 krów mlecznych rasy Holsztyno-Fryzyjskiej, w wieku od 5-7 lat, o średniej wydajności mlecznej 8485 kg rocznie, rozpoczynając na początku okresu zasuszania. Badania trwały 1 rok. Krowy zostały podzielone na 4 grupy liczące po 6 zwierząt w każdej ( grupa 1, 2, 3 i 4). Krowy z grupy pierwszej przed rozpoczęciem badań otrzymały po 1 bolusie o wadze 110 g, z grupy po 2 bolusy o wadze 110 g, z grupy 3 po 1 bolusie o wadze 150 g, z grupy 4 po 2 bolusy o wadze po 150 g. Żywienie krów pod względem białkowo-energetycznym i mineralnym było zbilansowane z wykorzystaniem TMR. Badania były przeprowadzane siedmiokrotnie.
A – pobranie krwi do badan laboratoryjnych przed podaniem pierwszego bolusa. (dzień nr 1; godz. 8:00)
Aplikacja jednego bolusa o wadze 110 g
B – pobranie krwi do badan laboratoryjnych po upływie 14 dni od podania bolusa (godz.8)
C – pobranie krwi do badan laboratoryjnych po upływie 30 dni od podania bolusa (godz.8)
D-pobranie krwi po upływie 45 dni od podania bolusa (godz.8)
E – pobranie krwi do badan laboratoryjnych po upływie 60 dni od podania bolusa (godz.8)
F– pobranie krwi do badan laboratoryjnych po upływie 90 dni od podania bolusa (godz.8)
G- pobranie krwi do badan laboratoryjnych po upływie 120 dni od podania bolusa (godz.8)
Obserwacja kliniczna trwająca od chwili zadania bolusów przez rok.
Średnie stężenie wapnia całkowitego, aktywność aminotransferazy asparaginowej, aminotransferazy alaninowej, fosfatazy zasadowej oraz stężenie albumin, mocznika, kreatyniny, aktywność gammaglutamylotransferazy, kinazy fosfokreatynowej oraz zawartość kwasu moczowego, białka całkowitego, glukozy, cholesterolu, tri glicerydów lipoprotein wysokiej gęstości oraz stężenia magnezu i fosforu oznaczono przy pomocy testów firmowych oraz analizatora biochemicznego Miura One ISE Group cientific Pointe. Stężenie wapnia zjonizowanego oznaczono przy pomocy IDEXX Cassette oraz analizatora azometrycznego IDEXX VetStat. Stężenie miedźi, cynku, manganu, kobaltu, jodu, i selenu iznaczono metodą płomieniowej absorpcyjnej spektrofotometrii atomowej. Stężenie witaminy D3 oznaczono automatyzowaną metodą elektrochemiluminescencji zaś witaminy D3 i E
metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej.
Badania hematologiczne przeprowadzono przy pomocy analizatora hematologicznego Abacus junior vet. Badania kliniczne przeprowadzono metodami przyjętymi powszechnie w Diagnostyce Klinicznej.
Wyniki badań
Wyniki badań zostały przedstawiono w tabelach 1-30 dostępne u autora.
Omówienie wyników badań
Bolusy mineralno- witaminowe dla bydła zawierają bardzo interesujący i bogaty skład mineralno-witaminowy zapewniający poprawę funkcjonowania metabolizmu zarówno mikroflory żwacza jak i makroorganizmu (organizmu przeżuwacza). Szczególnie aktywność pierwotniaków jest zależna od podaży.