Wróć

Energetyczny BOOSTER

Nowy Bolus Energetyczny ograniczający ryzyko ketozy z dodatkową wkładką  z NIACYNY o wydłużonym uwalnianiu - do 3 dni..

36 MJ energii w 1 kg !  1 dawka (2 bolusy) 6,5 MJ energii
Kobalt (Co) 21 mg/ 1 kg  - jest konieczny do powstawania witaminy B12 w żwaczu. Stymuluje on rozwój mikroflory w żwaczu.
żywe kultury drożdży Saccharomyces cerevisiae 8,32 x 10*10 cfu- zwiększają one syntezę mikroorganizmów w żwaczu i tym samym produkcję łatwo dostępnego dla przeżuwaczy białka. Białko zawarte w drożdżach jest naturalnie chronione przed rozkładem żwaczowym. Dodatkową zaletą jest zawartość witaminy B1, a także soli mineralnych i enzymów, które wspomagają układ trawienny.
selen 56 mg/ 1 kg
wit. PP/ niacyna 192 500 mg/ 1 kg
wit. A - 1 000 000 j.m./ 1 kg
wit. E - 12 450 j.m./ 1 kg

Po wycieleniu i w laktacji często dochodzi do zaburzeń przemian węglowodanowych i spadku poziomu glukozy.

We krwi powstają związki ketonowe, które toksycznie działają na organizm i komórki nerwowe.

Często krowy w okresie poporodowym nie są w stanie zjeść takiej ilości paszy, która pokrywałaby ich zapotrzebowanie na energię. Stan taki wyzwala mobilizację rezerw tłuszczowych z organizmu. Następuje rozkład tłuszczu zapasowego szczególnie u sztuk nadmiernie otłuszczonych. Tworzą się związki ketonowe, które gromadzą się we krwi, moczu, mleku i wydychanym powietrzu. Powstałe ketony toksycznie działają na organizm i komórki nerwowe. 

Badania wykazały że kliniczna ketoza występuje u 5-10% krów, natomiast w formie niezauważalnej dla hodowcy może objąć nawet 50% krów w stadzie.

Powoduje to duże straty: spadek produkcji mleka, pogorszenie kondycji i zaburzenia płodności.

Osłabiony apetyt przeradza się w niechęć do pobierania pasz szczególnie treściwych i kiszonek.

 

 

 

Skontaktuj się z nami!

ul. Magazynowa 1A
Ostrołeka, Polska

+48 29 767 87 41

biuro@jfarm.pl

Galeria zdjęć

JFARM Józef Gręda realizuje Projekt zatytułowany:

"Ugruntowanie pozycji lidera firmy JFARM poprzez kompleksowe działania inwestycyjne
mające na celu poszerzenie przestrzeni produkcyjnej o wyniki własnych innowacyjnych prac badawczo-rozwojowych"